KOMISJA WYDZIAŁOWA KOLEI GÓRNICZYCH

Opublikował admin w kategorii AKTUALNOŚCI, Komisje Wydziałowe

W dniu 11 października, zgodnie z zapowiedziami na Komisji OM odbyła się Komisja Wydziałowa Kolei Górniczych, na którą zaproszono młodych pracowników. Z zaproszonych gości obecny był Przewodniczący Grzegorz Matuszak, z Kierownictwa Kolei nie zjawił się nikt. Rozpatrywaliśmy cztery główne tematy.

Sprawa przenoszenia bez wypowiedzeń pracowników z systemu czterobrygadowego na I zmianę. Zapoznano ogół obecnych z opinią prawnika w powyższym temacie oraz odpowiedzą Prezesa Firmy Eko-Surowce Sp. z o.o. Po dyskusji doszliśmy do wniosku, że wszelkie dane o pracownikach, którzy stracili niesłusznie wynagrodzenie, posiadają odpowiednie służby Firmy. Skierowaliśmy w tej sprawie pismo do Prezesa, licząc również na mediację ze strony Przewodniczącego Związku. Łącząca się z tym sprawa jednostkowego przenoszenia pracowników ze zmiany nocnej na inną, żeby nie wypłacać dodatku tzw. „nocnego” jest wg nas również nie do zaakceptowania, choć w tym przypadku zapisy Regulaminu Wynagradzania nie są jednoznaczne.

Sprawa uzupełnienia wakujących z uwagi na odejścia emerytalne, funkcji grupowych związkowych. Doszliśmy do wniosku, że cała Komisja Wydziałowa jest Komisją Wyborczą i po analizie wykonanej przez Przewodniczącego Wydziału, nie będziemy zmieniać grup, ale wykonamy wybory w niezbędnym zakresie.

Sprawa wykonania wyborów do Społecznej Inspekcji Pracy w Eko-Surowce Sp. z o.o. Kol. Przewodniczący Wydziału na Komisji OM wystąpi z wnioskiem do innych Związków o wytypowanie członków Komisji Wyborczej i machina wyborcza ruszy. Może uda się jeszcze przed zimą wykonać szkolenie dla kandydatów na SIP.

Sprawa przedstawiciela do Komisji Socjalnej Eko-Surowce Sp. z o.o. Młodzi „aktywiści” zaproszeni na spotkanie stwierdzili, że sprawa wyboru tego przedstawiciela jest bardzo bulwersująca. Komisja po analizie stwierdziła, że w tym przypadku rzeczywiście nominowano pracownika bardzo młodego stażem pracy i dlatego zdecydowano o powtórnej nominacji na tą funkcję pracownika doświadczonego, członka Komisji Wydziałowej oraz jednocześnie członka Komisji Rewizyjnej Związku.

W czasie posiedzenia Komisji, szczególnie młodzi pracownicy zaakcentowali niepokoje wynikające z braku perspektyw rozwoju Kopalni i otwierania nowych odkrywek. Ich obecne uprawnienia nie dają im dużych szans na rynku pracy w przypadku zakończenia pracy Kopalni.